Kustantamon julkaisupolitiikka. Ethene oy julkaisee yhteiskunnallisesti vaikuttavia romaaneja, runokirjoja ja oppikirjoja, jotka on kirjoitettu pääasiassa suomen kielellä. Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden näemme syntyvän joko kirjan viestinnän tarkoituksen mukaisen käytön tai sisällön puhuttelevuuden kautta. Ensimmäisenä toimintavuotenaan 2023 Ethene julkaisi kolme kirjaa, joista yksi ilmestyi suomenkielisen version lisäksi englannin- ja saksankielisenä. Lisäksi Ethene järjesti tiederunokilpailun, josta tiedotettiin sivuilla https://ethene.eu/Kilpailu/. Vuoden helmikuussa 2024 Ethene julkaisi Tiederunoja-teoksen, joka toi Suomen kirjamarkkinoille ainutlaatuisen, 45 tieteen tekijän tiederunoista koostetun antologian. Syksyllä ilmestyy lisäksi Sivilisaation vartijat -sarjan toinen osa, Leijona.

 

Ethene oy:n toimipaikka on Isokyrö, joka sijaitsee Seinäjoen ja Vaasan välissä Pohjanmaan sydämessä. Isokyrö on pitäjä, johon aikoinaan kuului niin Seinäjoki kuin Ilmajokikin. Nykyisin Isokyrö on tunnettu vanhasta kirkostaan ja Leväluhdan muinaishaudasta ja KyröDistillerystä.

 

Ethene oy syntyi, kun sen omistaja ja toimitusjohtaja Heli Katajamäki päätti julkaista oman yrityksen kautta kirjoittamansa runokirjan. Vaikka yrityksen perustaminen oli äkkipikainen ratkaisu, sen perustamisen juuret oli istutettu jo lapsuudessa, jonka Heli vietti Ilmajoen Koskenkorvalla. Vaikka yrittäjyyttä kuvattiin aina turhan haasteellisena, perhe oli kuitenkin yrittäjämyönteinen. Nyt haasteeseen on vastattu: kirjojen kustantamiseen keskittyvä yritys perustettiin heinäkuussa 2022.

 

Yrityksen nimen tarina. [In English] Eteeni (C2H4 / CH2=CH2) on helposti syttyvä kaasu, jota syntyy esimerkiksi kasvien hengityksessä. Sitä käytetään laajasti myös teollisuudessa. Eteenin yleisempi nimi on etyleeni (ethylene), joka otettiin käyttöön 1800-luvun puolivälissä. Eteeniä on käytetty laajasti lääketieteessä ainakin anesteettisena aineena jo 1300-luvulla. Räjähdysvaaran takia sen anestesiaominaisuuksien tutkiminen on osoittautunut haasteelliseksi. Vuonna 2006 eteenin räjähdys aiheutti onnettomuuden, jonka seurauksena ranskalaisen Mulhousen yliopiston professori kuoli.

 

Plutarchin (ca. 46-120 AD) tarinan mukaan myös Delphin oraakkeli käytti eteeniä 2500 vuotta sitten ja sai kenties makeanhajuista kaasuaan haisteltuaan innoitusta ennustuksiinsa. Delphin oraakkelin ennustuksen takia ateenalaiset vahvistivat laivastoaan, joka voitti persialaiset Salamiksen taistelussa. Tästä taistelusta Aeschylus kirjoitti runomuotoisen näytelmän ”The Persians”, joka on varhaisin eurooppalainen historiallinen näytelmä. Ethene oy:n suunnitelmissa ei näillä näkymin ole näytelmien julkaisemista mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

 

Yhteystiedot
Ethene oy
Hakatie 5
66440 Tervajoki
Y-tunnus: 3301426-5
ALV-tunnus: FI33014265

Tilinumero: FI8147470010167260
BIC: POPFFI22

Puh. 050 400 7039
Sp. ethene@ethene.eu