Tiederunojen kirjoituskilpailu

 

2023


Kirjoituskilpailun tarkoitus

 

Tiederunokilpailun tarkoitus on yleistajuistaa suomen kielellä tiedettä sekä tuoda esille tieteen tekijöitä suurelle yleisölle. Tieteellistä tietoa tarvitaan yhä enemmän pystyäksemme huolehtimaan yhteiskunnan hyvinvoinnista, ja siksi suuren yleisön ymmärrystä tieteellisen tiedon merkittävyydestä on pyrittävä lisäämään. Tiederunoissa ilmenevä tieteellisyyden piirre pohjautuu paitsi tekstiin myös sen kirjoittajan asiantuntemukseen. Kuitenkin kyse on tieteen yleistajuistamisesta, jolloin kyse ei ole tieteellisestä tekstistä, jonka kivijalka on teoria. Tieteen yleistajuistaminen on tiedon välittämistä selkeästi siten, että tavoitteena on tiedottaa laajalle, monen ikäiselle ja koulutuspohjaiselle lukijakunnalle. Pyrkimyksenä on siten kirjoittaa tieteestä siten, että lukijan ennakkotieto riittäisi asian ymmärtämiseen.

 

Kilpailun järjestää Ethene oy. Kilpailu on avoin kaikille tohtoreille ja väitöskirjatutkijoille. Kilpailuaika alkaa 7.1.2023 ja päättyy 31.5.2023. Kukin osallistuja voi lähettää kilpailuun yhden tiederunon. Lisäksi osallistujia pyydetään kertomaan lyhyesti omasta urastaan. 


Tiederunokilpailun tuomareina toimivat yliopisto-opettaja, FT Auli Kulkki-Nieminen Tampereen yliopistosta, professori, YTT Suvi Ronkainen Lapin yliopistosta ja professori, laitoksen johtaja, TkT Jussi Ryynänen Aalto-yliopistosta. 

 

Tulosten ja tiederunojen julkistaminen, palkinnot ja palautusohje

 

Kilpailussa valitaan 10 parasta tiederunoa. 10 parhaan tiederunon tekijät ja näiden joukosta tiederunokilpailun voittaja julkistetaan tammikuussa 2024 tulosten julkistustilaisuudessa, joka pidetään Vaasassa. Kymmeneksi parhaaksi tiederunoksi valittujen tiederunojen kirjoittajat saavat 99 euron arvoisen tuotepalkinnon. Kilpailuun osallistuneiden tiederunoista julkaistaan runokirja, jossa tiederunojen lisäksi ovat myös kirjoittajien lyhyet uratarinat. Runokirja julkaistaan painettuna ja/tai sähköisenä kirjana.

 

Lisätietoa osallistujalle diaesityksessä.

 

UUTTA! Voit tutustua päivittyvään listaan, josta näkyy kilpailuun lähetettyjen tiederunojen nimi, tieteenala ja kirjoittajan affiliaatio. 

 

Kilpailun järjestävä Ethene oy on heinäkuussa 2022 perustettu yritys, jonka päätoimialana on kirjojen kustantaminen ja joka pyrkii tuomaan kirjamarkkinoille yhteiskunnallisesti vaikuttavia teoksia. 

 

Tiedustelut: FT Heli Katajamäki, ethene@ethene.eu

 

Siirry takaisin etusivulle tästä.