UUTISET

Runokirjassa Pörriäisen surinoita kuvataan kuningatarpörriäistä, joka etsii kumppania. Pääosassa oleva kuningatar etenee ahdistuksen tunteista ihastukseen, ihastuksesta ihmettelyyn ja lopulta vahvistuu itsenäiseksi oman reitin löytäjäksi. Runokirja on kasvutarina, jossa käsitellään kaikenlaisia ihmisyyden keskeisiä teemoja, joita ovat tunteet, kumppanin etsintä, parisuhteessa viestiminen, niin toisen kuin oman itsensä ymmärtäminen, erilaisuuden ymmärtäminen ja hyväksyminen ja jopa lukihäiriö. Lukihäiriö kirjan teemana tosin jäänee monelta lukijalta huomaamatta. Lisäksi runokirjassa käsitellään yhteiskunnallisia teemoja, kuten ympäristö, vallan käyttö (johtajuus), digitaalisaatio, yrittäjyys, tutkiminen, kasvatus ja sota.

 

Tutkimusteema näkyy konkreettisesti paitsi muutamassa runossa myös runokirjan lopusta löytyvästä yleistajuisesta tietotekstistä Pörriäisten ja ihmisten erottamaton kohtalo, jonka on kirjoittanut Saarijärveltä kotoisin oleva TkT Eero Vartiainen. Runokirja soveltuu tunteiden tunnistamisen ja pohtimisen välineeksi kaikenikäisille parisuhteista kiinnostuneille lukijoille. Sitä voi hyödyntää myös vaikkapa tunnetaitojen opettamisessa tai yhteiskunnallisen keskustelun avaajana. Kirjan on kuvittanut Vaasasta kotoisin oleva mutta nykyisin Vantaalla asuva Heta KettunenKirjan painoon toimitti vaasalainen graafikko Katarina Bengs.

 

Runokirja Pörriäisen surinoita ilmestyy keväällä 2023 myös englannin- ja saksankielisenä käännöksenä. Englanninkielisen version Buzzing Like a Bumble Bee on kääntänyt FM Susanna Rönn, joka on kotoisin Peräseinäjoelta. Saksankielisen version Hummelgesumm on kääntänyt FT Tiina Sorvali, joka on kotoisin Simpeleeltä. Niin Heli, Susanna kuin Tiinakin työskentelevät Vaasan yliopiston kielikeskus Linginnossa.